Lezingen

Wat zou jij doen?

Ik ben een overlever en dat zat er al vroeg in…
Zo begin ik mijn lezing als overlever van een schipbreuk in Indonesië. Een ervaring in augustus 2014 waarbij ik veertig uur moest zwemmen, watertrappelen en peddelen om te overleven. Zonder eten of drinken, in de brandende zon en de koele nacht en in de sterke stroming van de Flores Zee. Met slechts één sloepje voor vier personen, terwijl we met vijfentwintig opvarenden waren. Wat zou jij doen?
Mijn persoonlijke verhaal neemt je als luisteraar mee naar die verschrikkelijke uren, naar de keuzes die ik maakte, sommige goed, sommige minder goed. Maar altijd leerzaam, zeker achteraf. Met mijn jarenlange ervaring als steward en purser bij luchtvaartmaatschappijen kon ik de leiding overnemen van de kapitein en zijn bemanning. Zij waren niet getraind voor deze noodsituatie. Ik wel. Er waren geen communicatiemiddelen of goede reddingsmiddelen aan boord, slechts één sloepje in die immense zee.

Wat was er wel? Angst. Voor haaien en Komodovaranen. En wanhoop en angst om dood te gaan. Of om je reisgenoot te verliezen. Maar er was ook hoop. Door leiderschap, doorzettingsvermogen en samenwerking overleefden maar liefst 23 van de 25 opvarenden deze ramp. Inderdaad, helaas niet iedereen kan het navertellen. De keuzes die wij maakten waren soms keuzes op leven en dood. Beslissingen waar ik nog elke dag van leer en kennis die ik graag overdraag aan scholieren, studenten, managers en iedereen. Want wat zou jij zelf doen in deze situatie?

Mijn live en online lezingen ondersteun ik met beelden van televisieprogramma’s en beelden en foto’s die gemaakt zijn tijdens deze ramp.
Ik schreef er het boek Schipbreuk in het paradijs over. Het boek is via deze site te bestellen, of te koop in elke (online) boekhandel.

Lezing voor Scholengemeenschap
Aankondiging lezing Bibliotheek Bunschoten
Ladies Circle
Watersportvereniging Makkum